خطبه اول : حجت الاسلام شکوری در خطبه اول نماز جمعه شهرستان خوی با بیان روایتی اخلاقی از غررالحکم اظهار داشتند . روایت اخلاقی : ” عن علی علیه السلام : انَّ التَقوی منتهی رضی الله مِن عِبادِه وَ حاجَتهِ من خَلفه . (غررالحکم) تقوی نهایت خوشنودی خداوند از بندگان خود و خواسته او […]

خطبه اول :
حجت الاسلام شکوری در خطبه اول نماز جمعه شهرستان خوی با بیان روایتی اخلاقی از غررالحکم اظهار داشتند .
روایت اخلاقی :
” عن علی علیه السلام : انَّ التَقوی منتهی رضی الله مِن عِبادِه وَ حاجَتهِ من خَلفه . (غررالحکم)
تقوی نهایت خوشنودی خداوند از بندگان خود و خواسته او از آفریدگانش می باشد .
موضوع : احترام رسولخدا (ص) به افکار عمومی :
قبل از پرداختن به اصل موضوع که همان احترام و ارزش گذاری رسولخدا (ص) به افکار عمومی و دیدگاههای اصحاب خویش در مسائل و موضوعات اجتماعی عمومی که نمونه های زیادی در این زمینه وجود دارد .
لازم است به یک مطلب اساسی اعتقادی توجه داشته باشیم که احترام گذاری پیامبر اسلام (ص) به افکار عمومی فرق دارد با مراجعه رهبران سیاسی و حتی مذهبی جوامع به آراء و افکار عمومی در کشورهای خود چون آنان در این اقدام انگیزه های مختلفی دارند که هیچکدام در رسولخدا (ص) وجود ندارد . چون پیامبر خدا (ص)
۱ – برانگیخته شده از ناحیه خداوند است و بصورت مستقیم با وحی و خالق انسانها ارتباط دارد.
۲ – احکامی که تحت عنوان معارف دینی از ناحیه رسولخدا (ص) در قالب قرآن و سنت ابلاغ شده است قابل تغییر با اندیشه ها و افکار بشر عادی نمی باشند حتی خود پیامبر (ص) نیز بدون اذن خداوند حق تصرف ندارد .
۳ – پیامبر (ص) از مقام عصمت برخوردار است و تمامی اعمال و گفتار وی عین وحی است لذا قرآن می فرماید : و ما یَنطِقُ عَنِ الهَوی إن هُوَ اِلّا وَحیٌ یُوحی . (سوره نجم آیه ۳)
یعنی از روی هوای نفس سخن نمی گوید آنچه می گوید چیزی جز وحی که بر او نازل شده نیست.
۴ – در حدود چهل آیه از آیات قرآن با عبارات مختلف وجوب پیروی و اطاعت امت از رسولخدا مطرح شده است آنهم بصورت مطلق و بدون اینکه شرطی مطرح شده باشد از قبیل
الف : أَطیعوا الله وَ أطیعُوا الرَّسول .
خداوند و رسولش را اطاعت کنید
ب : مَن یُطِع الرّسولَ فَقَد أطاعَ الله .
هر کس رسول را اطاعت کند خدا را اطاعت کرده است .
ج : وَ ما أَرسَلنا مِن رَسُولٍ الّا لِیُطاعَ بِإذنِ الله .
هیچ پیامبری را نفرستادیم مگر اینکه با اذن خداوند پیروی شود .
با توجه به این ویژگیها و خصوصیات رسولخدا ارزش و اهمیت بها دادن به افکار عمومی و پرداختن به مشاوره با مردم در امور اجتماعی در عین بی نیازی کاملاً روشن و مشخص می شود.
اکنون بر می گردیم به اصل مطلب و بیان نمونه هائی از مراجعه رسولخدا به افکار عمومی در موضوعات اجتماعی مربوط به مصالح جامعه اسلامی
مشاوره در جنگ بدر :
بر اساس نقل ابن هشام در سیره خود و مقریزی در امتاع الاسماع رسولخدا در جنگ بدر در سه مرحله اصحاب خود را به مشاوره دعوت کرد
الف : اینکه با قریش به جنگ اقدام کنند یا آنها را به حال خود ترک کنند و به مدینه برگردند تمامی اصحاب جنگ را انتخاب کردند .
ب : اینکه محل اردوگاه کجا باشد ؟ در این رابطه نظر یکی از صحابیان به نام حبّاب بن منذر مورد تأیید قرار گرفت .
ج : در خصوص اینکه با اسیران جنگی چه رفتاری بشود دو دیدگاه مطرح گردید
۱ – عده ای اظهار داشتند آنان را بکشیم
۲ – جمعی گفتند آنان را در برابر اخذ فدیه آزاد سازیم رسولخدا این نظر را پذیرفتند. ادامه بحث در جلسه بعدی
خطبه دوم :
خطیب در خطبه دوم به بررسی و تحلیل مناسبتهای ذیل پرداخت .
هفته حج :
از اول ماه ذوالقعده هفته حج آغاز می شود و کاروانهای حج تمتع خودشان را برای سفر سیاسی عبادی مکه و مدینه آماده می سازند .
به همین مناسبت چند نکته را بعنوان یادآوری تحت عنوان نارسائیهای این سفر مطرح می سازیم امیدواریم مورد توجه متولیان امور قرار بگیرد :
۱ – با در نظر داشتن اینکه حاکمیت حرمین شریفین در اختیار وهابیان افراطی و خشن قرار دارد و نسبت به شیعیان نیز خیلی حساسیت دارند لذا ضرورت دارد حجاج محترم از ناحیه روحانیون و مدیران کاروانها کاملا توجیه شوند تا با انجام برخی از کارها آنان را تحریک نکنند امثال تجارت در وقت نماز . راه رفتن در میان صفوف نماز ، عزاداری در کنار بقیع ، مهر گذاشتن در نماز .
۲ – فعالیتهای تبلیغی وهابیان تندرو علیه شیعه با استفاده از روشهای مختلف مانند : سخنرانی در بقیع ، مسجد النبی و مسجد الحرام ، اهداء نوار و کتاب به حجاج ایرانی ، توهین به روحانیت و حجاج ایرانی این موضوع باید به نحوی حل شود .
۳ – ضرورت دایر کردن کلاسهای فراگیری تکلم عربی به روحانیان و مدیران کاروانها تا بتوانند در مقابل شبهات دفاع نمایند
۴ – عدم استفاده بهینه از فرصتهای طلائی کنگره عظیم حج برای تبلیغ دین اسلام و ایجاد هماهنگی در میان مسلمانان و کاهش حساسیت وهابیان نسبت به شیعه .
در این رابطه بعثه مقام معظم رهبری می تواند نقش مهمی ایفا نماید .
هفته بسیج :
روز پنجم آذر ماه سال ۵۸ ارتش ۲۰ میلیونی تحت عنوان بسیج مستضعفین از ناحیه رهبر کبیر انقلاب اسلامی پایه گذاری شد .
با تبریک این روز به عموم بسیجیان کشور و شهرستان خوی دو مطلب را در این رابطه لازم به یادآوری میدانم .
الف : ویژگیهای بسیجیان :
در سخنرانیها و اطلاعیه های رهبری نظام در طول ۲۷ سال بعد از پیروزی انقلاب ویژگیهای بسیجیان به زیبائی تبیین شده که بعنوان نمونه چند ویژگی بارز را بصورت فهرست یادآوری می کنم .
۱ – دارا بودن بر روحیه اخلاص و تعهد
۲ – فداکاری در راه هدف و داشتن روحیه شهادت طلبی
۳ – عشق ورزیدن به دین مقدس اسلام
۴ – دارا بودن بر روحیه ایثار و گذشت
۵ – بینائی و بصیرت
ب : رسالت بسیج :
با توجه به عملکرد ۲۷ ساله بسیج و مواضع رهبری نظام و دستورالعملهای بسیج میتوان رسالتهای زیر را برای این مجموعه عظیم تعریف کرد
۱ – آمادگی کامل برای مقابله با تمامی توطئه های داخلی و خارجی استعمارگران
۲ – فراگیری چهار چوبهای اصیل اسلام ناب محمدی (ص)
۳ – در فکر و اندیشه تشکیل حکومت اسلامی جهانی بودن
۴ – به وجود آوردن هسته های مقاومت در کل جهان
شهادت سید عبدالحسین واحدی :
مرحوم واحدی مرد شماره ۲ فدائیان اسلام و از یاران باوفای مرحوم نواب صفوی بود .
وی قصد داشت حسین علا نخست وزیر شاه را بخاطر وارد کردن ایران در پیمان آمریکائی سنتو به مکافات عمل خود برساند لکن شناسائی و دستگیر شد و توسط رئیس کل شهربانی وقت یعنی تیمور بختیار در ۸ آذر ماه سال ۳۵ به شهادت رسید ان شاءا… خداوند با اجداد خود محشور بفرماید .
رحلت آیت ا… تبریزی (ره) :
هفته گذشته ارتحال مرجع عالی قدر حضرت حاج شیخ جواد تبریزی قدس سرّه را داشتیم من این مصیبت را به محضر حضرت ولی عصر (عج) و مقام معظم رهبری مدظله و شما نماز گزاران جمعه تسلیت میگویم .
آن مرحوم یکی از شاگردان برجسته مرحوم آیت ا… العظمی خوئی (ره) بود و از معدود افرادی بود که توجه ویژه استاد را به خود جلب کرده بود .
وی پس از مراجعت اجباری به ایران قبل از پیروزی انقلاب مباحث فقه و اصول استدلالی خود را در خوزه علمیه قم شروع کردند که در کوتاه ترین مدت بسیاری فضلای حوزه را جذب کرد بطوریکه درس ایشان یکی از درسهای مطرح و شلوغ بود از جمله خدمات علمی آن مرحوم به نظام جمهوری اسلامی شروع بحث قضا و شهادت بود که در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی شدیداً مورد نیاز بود بعداً نیز همان مباحث را با قلم خود تألیف و در قالب کتابی بنام اُسُسُ القضاء و الشهاده ارائه فرمودند .